
تیرچه چیست؟
اساساً تیرچه یکی از طبیعی ترین مصالح ساختمانی است. آیین نامه DIN 1045 “بتن و بتن مسلح” حتی به صراحت آن را به عنوان “سنگ مصنوعی” توصیف می کند. دستور اولیه به نسبت ساده است: آب، سیمان و سنگدانه هایی مانند ماسه، شن یا شن – اینها اجزایی هستند که بتن را تشکیل می دهند. سیمان به عنوان یک اتصال دهنده عمل می کند که اجزای دیگر را در کنار هم نگه می دارد.

انواع تیرچه
تیرچه انواع مختلفی دارد :
1- رایج ترین نوع آن که اکثر مهندسان ایرانی از آن استفاده می کنند تیرچه با خرپا است. این نوع تیرچه از خرپا و بتن پاشنه تشکیل شده است.
2- یکی دیگر از انواع تیرچه، تیرچه پیش فشرده می باشد که در بعضی ساختمان ها استفاده می شود. در آن به جای میلگرد از وایر استفاده می شود. البته این مورد زمانی استفاده می شود که بنا به شرایط میلگرد وجود ندارد و باید در آن یک سری مسائل رعایت شود. از جمله نزدیک کردن اکس های تیرچه نسبت به هم.
3- یکی دیگر از انواع تیر، تیرچه کرومیت است. در آن به جای پاشنه بتن از ورق آهن (عرض ۱۳cm) استفاده می شود.

فرق تیرچه صنعتی و سنتی چیست؟
1_ در تیرچههای سنتی برای اتصال از روش جوش قوس الکتریکی استفاده میشود( تیرچه حاصله در این شرایط شکننده میشود) اما در تیرچههای صنعتی برای اتصال از جوش نقطهای استفاده میشود.
2_تمام فرآنید تولید تیرچه صنعتی به صورت مکانیزه انجام میشود، بنابراین محصول تولید شده دارای میزان حداقلی خطا میباشد.
3_ تیرچههای صنعتی در کل وزن کمتر و قیمت پایینتر و به صرفهتری را دارا هستند.
مزایای تیرهای بتنی :
- تیرهای بتنی در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی مقاومت فشاری بالایی دارند.
- با توجه به ارائه بتن آرماتور می توان به مقدار با کیفیتی از تنش کششی نیز کمک کرد.
- مقاومت در برابر آب و هوا و آتش بتن مسلح عالی است.
- تیر بتن آرمه برای سیستم ساختمان از هر مصالح و روش ساختمانی دیگری ماندگارتر است.
- بتن مسلح، یک ماده ساختاری سیال است که در ابتدا میتوان آن را به لحاظ اقتصادی در محدوده و اشکال قالبگیری کرد.
- در هزینه تعمیر و نگهداری تیرهای بتن آرمه قیمت کمی دارد.
- در ساخت و سازهایی مانند سدها، پایه ها، اسکله ها و غیره ساختمان های با بتن مسلح از نظر اقتصادی و بهترین مصالح با مصالح مناسب هستند.
- مانند یک کارمند با انحراف عمل می کند.
- بتن مسلح را می توان به هر شکلی قالب زد و معمولاً در اجزای سازه پیش ساخته استفاده می شود.
- در مقایسه با فولاد در ساخت سازه، و بتن مسلح نمی تواند به نیروی متخصص و ماهر برای نصب سازه نیاز داشته باشد.
طراحی تیر بتنی :
- طراحی تیرهای عملی تقویت شده عموماً شامل تولید مقاومت در میلگردها با اعمال نیروهای نیروهای برشی، لنگر خمشی و لنگرهای پیچشی است.
- برای اطمینان از اینکه استحکام میلگردها تحت بارهای کاری برآورده می شود، باید الزامات زمانی در نظر گرفته شود. جدا کردن هر دوی آنها دشوار است؛ از این رو،
- رویه طراحی از یک ردیف تشکیل شده است و نتیجه با این روش ها برای سازه بسیار زیباتر می شود.
- تیر بتنی یکی از عناصر اساسی سازه است. ستون های بتنی و دال های بتنی از دیگر عناصر پرکاربرد در ساخت و ساز ساختمان هستند.
- علاوه بر بتن، انواع دیگری از تیرها نیز در ساخت و ساز استفاده می شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد انواع تیرآهن می توان به مقاله انواع تیرآهن اشاره کرد.
- برای تیرهای بتن آرمه طبقه بندی های مختلفی وجود دارد. آنها را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد.


فروش تیرچه
دستور العمل” تیرچه بتن چندان پیچیده به نظر نمی رسد. با این وجود، برای دستیابی به مقادیر مورد نظر برای استحکام نهایی، نسبت اجزای جداگانه باید دقیقاً محاسبه شود.
سقف تیرچه بلوک یا تیرچه و بلوک یکی از متداولترین نوع سقفهای مورد استفاده در سازههای ساختمانی میباشد. همانطور که از نامش پیداست، تیرچه و بلوک دو جز تشکیل دهندهی اصلی این سقف میباشند. سقف تیرچه بلوک با تعدادی تیر T شکل شناخته میشود که کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. به غیر از دو عنصر اصلی، بتن و میلگرد نیز از اعضای تشکیلدهنده سقف تیرچه بلوک میباشند.
برای دستیابی به محتوای هوا و نسبت آب به سیمان بتن. هر ترکیب بتن باید در آزمایشگاه یا کارخانه بتن آزمایش و تأیید شود.
تیرچه بتنی
جهت ارتقای کیفیت ساخت و ساز و همچنین استحکام و ایمن سازی ساختمانها، پیشگیری و کاهش خطرات احتمالی، استفاده از مصالح با کیفیت و البته استاندارد بسیار حائز اهمیت میباشد. یکی از این مصالح کاربردی، تیرچه بتنی است. تیرچه استاندارد بر اساس ضوابط و استانداردهای مشخص شده از طرف اداره کل معماری و ساختمان، تولید میشود و در فرآیند تولید محصول تمام قوانین جهت تولید یک محصول با کیفیت رعایت میشود.
تیرچه صنعتی چیست؟
تیرچه هایی که خرپایی آن ها به روش جوش نقطه ای تولید گردد، تیرچه صنعتی نامیده می شوند. تیرچه های صنعتی در ظاهر یا به صورت مثلثی بوده و یا چهار وجهی می باشند. شکل گیری اجزای این تیرچه ها به صورت مستقیم می باشد و هیچ انحنایی در این مسیر شامل آن ها نمی گردد. اجزای تیرچه صنعتی به وسیله لولا به یکدیگر متصل می گردند.
تیرچه های صنعتی برای تامین استحکام سازه ها مورد استفاده قرار می گیرند و نقش ستون را ایفا می نمایند. متریال اولیه آن ها فولاد یا بتن بوده و در تولید سقف کاربرد دارند. در این سقف ها بلوک ها به صورت قالبی بتنی بر روی تیرچه ها قرار می گیرند و سازه ای به شکل T تشکیل می دهند. در این سقف ها که به سقف های تیرچه بلوک معروفند بخش تیرچه ها مهم ترین بخش می باشد که در روند ساخت آن کاربرد دارد.
موارد استفاده از تیرچه های بتنی
تیرهای بتنی به طور گسترده در ساخت و ساز ساختمان های معاصر و در ساخت پل های بزرگراه استفاده می شود. استفاده از تیرهای بتنی پیش تنیده برای پل ها رایج است. این تیرها با کشش تاندونهای فولادی با استحکام بالا، ریختهگری بتن در اطراف آنها و سپس آزاد کردن تاندونها زمانی که بتن شروع به سخت شدن کرد، ساخته میشوند. مقاطع مستطیلی و مقطع تیرهای جهانی معمولاً در ساخت ساختمان های اسکلت فلزی استفاده می شود. تیر جهانی با نام های تیر I، تیر فلنج پهن یا ستون جهانی نیز شناخته می شود.
مراحل بارگذاری تیرچه پاشنه بتنی ( تیرچه بلوک )
تیرچه ها در سه مرحله تحت بارگذاری قرار می گیرند:
مرحله اول:
تیرچه در مرحله حمل و نقل، بار ناشی از وزن خود را تحمل میکند
مرحله دوم:
تیرچه در زمان اجرای سقف و به تنهایی، بار مرده ناشی از اجزای سقف (وزن تیرچه، بلوک و بتن پوششی درجا) و همچنین بارهای حین اجرا را بین تکیه گاه های موقت (شمع بندی ها) تحمل میکند. این مرحله تا قبل از حصول مقاومت بتن ریخته شده می باشد
مرحله سوم:
این مرحله در تیرچه، پس از حصول مقاومت بتن ریخته شده فرا می رسد. در این مرحله، تکیه گاه های موقت برداشته شده و تیرچه به عنوان عضو کششی مقطع تی شکل، بار ناشی از بارهای مرده و زنده در هنگام بهر ه برداری را تحمل می کند.
تیرچه های فلزی شامل ترکیب یکپارچه ای از تیرچه فلزی خود ایستا و دال بتنی است که به صورت یک تیر T شکل عمل نموده که به منظور پر کردن فواصل بین تیرچه ها از قالب موقتی یا دائم ( بلوک سیمانی ) و یا از قطعات سبک ( پلاستو فوم ) استفاده می شود.
از مزایای تیرچه های فلزی، میتوان به موارد زیر اشاره داشت:

عدم نیاز به شمع بندی
تیرچه فولادی با جان باز به دلیل خواص دینامیکی و استاتیکی فولاد و طراحی ویژه به تنهایی قابلیت تحمل وزن خود ، قالب های دائم یا موقت ، فشار ناشی از پمپاژ و وزن بتن خیس را دار می باشد. به این دلیل اجرای سقف با تیرچه های فولادی با جان باز نیازی به شمع بندی ندارد و در نتیجه اجرای سقف در ارتفاع های مختلف میسر است.

حداقل تنش در بتن
به دلیل خود ایستا بودن ، تیرچه های فولادی با جان باز نیروی مضاعف به بتن وارد ننموده و باعث کاهش تنش در بتن میگردد.

کاهش وزن سقف
با توجه به وزن مخصوص بتن که از عوامل عمده وزن سازه می باشد، کاهش بتن پوششی در سقف باعث کاهش وزن سقف میگردد. به این ترتیب در نهایت وزن سقف به میزان 30% کاهش می یابد.

یکپارچگی سقف و اسکلت
در اسکلت فلزی اتصال تیرچه ها به اسکلت از طریق جوش حاصل می شود. بدین ترتیب پس از رسیدن بتن به مقاومت نهایی ، سقف و اسکلت یکپارچه شده و مانند دیافراگم صلب عمل میکند.